Henter indhold
Portræt af en 50 års jubilar: Firmaets gode ånd og spændende opgaver holder Jørgen Grochalski ved Hundsbæk & Henriksen A/S
JGA

Portræt af en 50 års jubilar: Firmaets gode ånd og spændende opgaver holder Jørgen Grochalski ved Hundsbæk & Henriksen A/S

7. januar 2019

INTERVIEW: D. 6. januar 2019 kunne teknisk assistent, Jørgen Grochalski, fejre 50 års jubilæum hos Hundsbæk & Henriksen A/S, rådgivende ingeniører. Selv påpeger han, at spændende og varierede arbejdsopgaver i solide rammer samt godt kollegialt fællesskab har fastholdt hans engagement i firmaet hele vejen igennem.

50 års jubilæumsdagen blev markeret af kollegaer i uformelle rammer med lidt bobler og kransekage på kontoret i Vejle – efter Jørgens ønske.

”Jeg er mere til det uformelle og er ikke interesseret i medaljer fra Dronningen. Dengang jeg havde 40 års jubilæum lavede mine kollegaer selv en medalje og gav mig og det var vældig sjovt. Den har jeg stadig”.

En specialist i støbeskeen

Det var tilfældigheder, der afgjorde, at Jørgen tilbage i 1969 fandt frem til Hundsbæk & Henriksen A/S, fortæller han:

”Jeg var færdig ved militæret i efteråret og gik og overvejede, hvad jeg skulle, da jeg så stillingsopslaget på en teknisk assistent i Vejle Amts Folkeblad. Det lød da lidt interessant”, husker han.

Dengang hed firmaet Henning Schmidt Rasmussen, efter daværende indehaver, og der var blot 6 kollegaer i Vejle-firmaet (mod tæt på 70 i dag), inklusive Henning Schmidt Rasmussen selv, som Jørgen var til samtale hos.

Jørgen uddannede sig gennem sit arbejde og havde skiftevis skoleforløb og arbejdsforløb. De første opgaver bød på tegning af konstruktioner og forskelligt andet tegnearbejde og så var Jørgen også med ude at måle op. Daværende indehaver havde tidligere været ansat hos Tulip og havde overtaget de rådgivende ingeniøropgaver derfra, så Jørgen var med til at tegne omforandringer til slagterierne op. Også tegnearbejde i forbindelse med etableringen af Hotel Munkebjerg var blandt opgaverne.

Efter ca. 5 års ansættelse, ansatte firmaet en el-ingeniør, som Jørgen fik et tæt samarbejde med. De deltog sammen på forskellige seminarer, messer o.lign. og Jørgen fik derigennem en bred viden om el, herunder forskellige komponenter, armaturer m.v. – en viden, som viste sig at følge ham gennem resten af hans arbejdsliv, da han har udviklet sig til lidt af en ekspert inden for tegning af el-installationer.

Arbejdsglæde dengang og nu

De 50 år er fløjet af sted og Jørgen har alle dage været glad for at gå på arbejde i Hundsbæk & Henriksen og fortæller, at han altid er stået op om morgenen og har glædet sig til at komme på arbejde, vel vidende at han kommer til noget, som han godt kan lide at lave.

”Det er jo en bred butik som laver mange forskellige typer projekter og firmaet har altid været gode til at finde afvekslende opgaver til os, så det er aldrig blevet kedeligt ”, tilføjer han.

Den viden, Jørgen har opbygget på el-området hjalp ham også igennem omstillingen til elektronisk tegnearbejde i 1990erne, for han kendte de fleste komponenter og kunne genkende dem i edb-programmerne.

”Førhen tegnede vi jo alt med tusch, som skulle genfyldes, så der var meget arbejde i det, når vi skulle lave kopier eller lave ændringer i tegningerne, for så skulle jeg kradse papiret forsigtigt op på bagsiden”,

forklarer Jørgen, som samtidig påpeger, at den teknologiske udvikling, der er sket i branchen er for det bedre, da alting i dag laves meget hurtigere og mere effektivt.

Godt sammenhold blandt kollegaerne

Også sammenholdet med kollegaerne, har haft stor betydning for Jørgens arbejdsglæde:

”Jeg har generelt bare haft gode kollegaer. Vi lavede mange aktiviteter sammen, som har været med til at binde os sammen, fordi vi lærte hinanden at kende som mennesker, også udover arbejdssituationen. – Dét, at man laver noget sjovt og kan grine sammen og lige sidder og hygger bagefter og snakker om, hvad man har oplevet, det giver noget”.

Derfor ærgrer Jørgen sig også over, når nye kollegaer rejser, før de har givet fællesskabet en chance:

”Det bedste råd jeg kan give til nye kollegaer er, at deltage i fællesarrangementerne og lære de andre at kende, så man får den der fælles ånd”, konkluderer han.

Til spørgsmålet om, hvad fremtiden skal bringe svarer Jørgen, at han ikke har planer om at stoppe lige foreløbigt, og at han nyder den frihed og fleksibilitet, der er omkring hans arbejde lige nu, og som gør det muligt at bruge tid med familien og på interesserne ved siden af. ”Jeg bliver ved så længe, at det er sjovt at gå på arbejde”, slutter han.

”Det er helt enestående at have en 50 års jubilar og det er noget, vi er rigtig stolte af i Hundsbæk & Henriksen. Jørgen er jo en ressource, der har været med fra firmaets helt tidlige år og han har bidraget positivt til udviklingen hele vejen igennem – Vi har haft rigtig mange gode oplevelser sammen gennem tiden og vi er glade for at have ham i firmaet, så længe han har lysten”,

tilføjer adm. direktør, Niels Lerbech Sørensen, der samtidig beretter, at firmaet de seneste par år har kunnet fejre en håndfuld 40-års jubilæer og en række 25 og 30 års jubilæer.

”Det er jo dejligt, når folk er så glade for deres arbejde, at de bliver og har lyst til at bære den oprindelige virksomhedskultur videre til de nye generationer af kollegaer”, slutter han.

Ida C. Larsen
Ida C. Larsen
Kommunikationsansvarlig