Henter indhold
Fjordenhus Vejle S1

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S2

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S3

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S4

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S5

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S6

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus Vejle S7

Foto: Anders Sune Berg

Fjordenhus i Vejle Fjord

– Kirk Kapitals kunstneriske hovedkvarter i havnebassinet

Kirk Kapitals har fået nyt hovedsæde i havnebassinet i Vejle. Domicilet er et kunstværk, der er udviklet i tæt samarbejde med den internationalt anerkendte kunstner Olafur Eliasson.

Avanceret byggeri med bl.a. undervandsbyg

Det nye domicil er pælefunderet og placeret i havnebassinet. Det er opbygget med spuns omkring tre sammenstillede rotunder i vandet med en bro over til den nyetablerede ø i havnen. I rotunderne er der modsatrettede udskæringer, som er forskudt og går fra en ellipseform i den ene ende til en cirkelform i den modsatte. Der er desuden etableret undersøisk skibsstødssikring i vandet omkring domicilet for påsejlingsbeskyttelse.

Bygningens organiske udtryk stiller store krav til materialerne, byggeteknik og håndværk. Alle materialer er gennemtænkt i funktionen, så de afspejler netop dét specielle udtryk, som får kunsten til at spille sammen med funktionen. Blandt andet skal specialbrændte sten hjælpe lyset nedad og ind i bygningen.

Unika til mindste detalje

Kunstneren Olafur Eliasson ønskede, at lofter og gulve blev ens i udtrykket. Derfor er al beton støbt i hvid beton, og de samme mønstre går igen uanset, om man kigger op eller ned i bygningen. Til håndtering af de mange unikke detaljer i byggeriet blev der udarbejdet et mock up i 1:1 på havnen til udvikling og afprøvning af forskellige byggeteknikker.

Kig til bygningens kerne fra kajak

Den nederste etage er i dobbelt højde og er offentlig tilgængelig. Kajakroere kan nyde det beundringsværdige bygningsværk fra vandet, hvor de kan sejle ind mellem bygningens rotunder og derfra få et kig til bygningens indre. Under havoverfladen er bygningens teknikrum placeret i en undersøisk kælder.

Foruden Studio Olafur Eliasson er projektet udført i samarbejde med eksterne rådgivere, entreprenører samt flere offentlige og private interessenter omkring Vejle Havn.

“I mit arbejde med Havneøen og domicilet for KIRK KAPITAL A/S i Vejle har jeg forsøgt at finde ind til et simpelt organisk udtryk. Det skal føles og opleves, som om bygningerne kunne være vokset frem af sig selv. Det skal kort sagt føles evolutionært – ikke statisk – og give anledning til et unikt samspil mellem vand og lys, rum og mennesker. Det, synes jeg, er lykkedes.”

– Olafur Eliasson

Flemming Hoff
Flemming Hoff
Direktør & Afdelingsleder i Vejle

Fakta